24% dintre bucuresteni doresc o asigurare facultativa de locuinta

Casa in flacari

Aproximativ 24% dintre bucuresteni si 21% dintre locuitorii provinciei intentioneaza sa-si incheie o asigurare facultativa de locuinta in anul viitor, pe langa polita obligatorie, potrivit unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center in parteneriat cu Media XPRIMM. Sondajul s-a realizat avand in vedere introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor incepand cu 1 iulie 2010, la o suma maxima asigurata de 20 mii EUR.

Media contributiei anuale pe care ar fi dispusi sa o plateasca repondentii care intentioneaza sa incheie atat o asigurare obligatorie pentru locuinta, cat si una facultativa este de 1.150 lei in Bucuresti si 856,22 lei in provincie, mai arata studiul.

Amintim ca prima de asigurare anuala pentru asigurarea obligatorie a locuintei este de 10 EUR, respectiv 20 EUR, in functie de tipul de constructie. Avand in vedere sumele mici de asigurare pentru aceasta polita si riscurile majore la care sunt expuse casele romanilor, asiguratorii recomanda incheierea de asigurari facultative care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei si suma asigurata obligatoriu.

"Nu este suficienta asigurarea obligatorie pentru ca in cele mai multe cazuri nu acopera dauna. Incercam sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca au nevoie de o asigurare facultativa", afirma Vicepresedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor - societate care va emite politele de asigurare obligatorie) si Presedintele Directoratului ASTRA Asigurari, Radu MUSTATEA.

In Romania exista circa 8,34 milioane de locuinte dintre care doar 1,88 milioane erau asigurate la sfarsitul primului semestru din 2009, potrivit datelor CSA.