Activitatea de la toate Casele de Asigurări de Sănătate din ţară este blocată

Blocajul serverului central a generat întreruperi de 5-10 minute şi chiar de o jumătate de oră a programului în care lucrează angajaţii, iar din cauza faptului că la birourile la care se achită asigurările se lucrează cu creion şi hârtie, oamenii au fost nevoiţi să aştepte ore în şir la ghişee.

Reprezentanţii Casei spun că problema va mai dura şi aşteaptă softul de rezervă din SUA.

"Avem o problemă în sistem care e în toată ţara. Această problemă nu e rezolvabilă în România. Azi-noapte, cei care erau datori să rezolve, adică partenerii din Statele Unite, au lucrat la acest lucru. Am primit soluţia, acum o testăm şi sperăm ca în câteva ore va intra în normal.

În al doilea rând, situaţia de la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti e că 50.000 de oameni, odată la trei luni, trebuie să-şi plătească contribuţiile. Problema este că aceşti oameni nu vor să înţeleagă că au şi a doua, a treia cale de a-şi plăti aceste contribuţii: prin viramente bancare sau plata la CEC. Noi avem doar cinci ghişee funcţionale ceea ce înseamnă că în fiecare zi, indiferent dacă funcţionează sau nu softul, vom avea 500-600 de oameni la coadă. Soluţia noastră acum e de a încerca să facem încă cinci ghişee lucru va dura încă câteva zile", a declarat Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, citat de RTV.

"În zilele de joi, 13 ianuarie, şi vineri, 14 ianuarie 2011, se suspendă activităţile de plată în numerar a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi de eliberare a adeverinţei de asigurat, din motive tehnice, derivate dintr-o sursă externă competenţelor noastre, respectiv platforma care gestionează bazele de date. Pentru situaţiile de urgenţă, vor fi luate toate măsurile la nivelul fiecărei case de asigurări de sănătate astfel încât drepturile asiguraţilor să nu fie afectate.

În această perioadă persoanele fizice nesalariate şi care au obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la casele de asigurări de sănătate, pot face această plată prin virament sau prin mandat poştal, în conturile deschise pe seama caselor de asigurări de sănătate la Trezoreria Statului", se precizează într-un comunicat de presă al CNAS.