Amanarea obligativitatii asigurarii de locuinta a facut sa inghete si vanzarea politelor facultative | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Amanarea obligativitatii asigurarii de locuinta a facut sa inghete si vanzarea politelor facultative

Faptul ca a scazut ritmul de subscriere a asigurarilor obligatorii de

locuinta, incepand cu luna ianuarie, nu inseamna ca romanii s-au grabit

sa isi faca asigurarea facultativa - intregul sistemul s-a oprit, a

precizat Nicolae MUSAT, Vicepresedinte PAID si Director General CITY

Insurance, in cadrul Emisiunii "Ora de Risc", pe care o veti urmari in

curand in intregime la XPRIMM TV.

Reamintim ca scaderea ritmului mediu de subscriere a politelor obligatorii, de la 10.000 in decembrie 2010, la 2.000 in ianuarie a.c., vine pe fondul decalarii termenului de aplicare a amenzilor de catre Ministerul Administratiei si Internelor, in mod special, si a modificarilor aduse Legii nr. 260/2008. Astfel, potrivit unui amendament, cei care si-au facut o asigurare facultativa (care cuprinde si riscurile prevazute in PAD) nu mai trebuie sa incheie si polita obligatorie.

"Initial populatia a receptat corect mesajele transmise de PAID si necesitatea acestor asigurari. Mesajele contradictorii venite de la autoritatile publice nu au facut decat ca oamenii sa ramana in expectativa pana va exista ceva clar si coerent", subliniaza Vicepresedintele PAID. Totodata, "eu nu am auzit ca Legea privind asigurarile obligatorii sa fi fost abrogata, iar in prezent fiecare interpreteaza textul acesteia cum ii este convenabil. Asigurari facultative se faceau si inainte de aplicarea legii", puncteaza Nicolae MUSAT.

Printre problemele care deriva din aceasta situatie, MUSAT mentioneaza faptul ca nu se poate face o verificare asupra existentei politei facultative, in timp ce "asigurarea obligatorie ofera o protectie minima, iar prin acea baza de date cu locuintele asigurabile la nivel national alcatuita de PAID se poate urmari ce proprietati sunt asigurate, unde sunt situate etc.".

O alta problema este aceea a concurentei cu celelalte companii care vand asigurari facultative. Acestea au lansat recent produse care cuprind si riscurile incluse in polita PAD, pretul acestora apropiindu-se de cel al asigurarii obligatorii (20 EUR).

"Fiecare societate este libera sa subscrie riscurile in cuantumurile propuse si la pretul dorit - este o piata libera si concurentiala. Acest lucru insa nu il poate face PAID-ul, ale carui polite emise au un nivel de prima si o suma asigurata reglementata prin lege. Cred in posibilitatea coabitarii asigurarii obligatorii cu cea facultativa, problema insa fiind aceea cum reactioneaza cetatenii la aceste mesaje", opineaza Nicolae MUSAT.

Mai mult decat atat, "PAID-ul a fost infiintat pentru ca o lege prevedea crearea acestei societati cu participarea asiguratorilor. Am pus in aplicare prevederile legii, dupa care ne trezim tot din partea legiuitorului cu o precizare care face sa iti pui intrebarea daca este sau nu util acest PAID", afirma oficialul PAID.