Asiguratorii au vandut mai multe polite RCA decat tot parcul auto al Romaniei | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Asiguratorii au vandut mai multe polite RCA decat tot parcul auto al Romaniei

rca

Circa 65% dintre plangerile inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in cursul anului trecut au vizat probleme legate de asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Astfel, din cele 6.225 reclamatii depuse, 3.977 au avut ca subiect contracte RCA.

Statisticile CSA arata ca numarul reclamatiilor inregistrate in 2009 este de peste trei ori mai mare decat cele primite in urma cu un an, cand CSA a primit 1.974 de reclamatii de la clientii nemultumiti de serviciile companiilor de asigurari.

Dintre plangerile primite de la asigurati in 2009, aproximativ jumatate au fost solutionate favorabil, dupa cum au declarat reprezentantii CSA.

"Remarcam faptul ca, pe parcursul anului 2009, numarul reclamatiilor inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care au avut ca subiect contracte RCA a fost de 3.977, ceea ce reprezinta doar 0,07% din numarul total de contracte incheiate in perioada mentionata.

Majoritatea acestor reclamatii reprezinta sesizari ce privesc modul de solutionare a dosarelor de dauna, aproximativ 80% din aceste reclamatii fiind solutionate favorabil", au aratat reprezentantii CSA.

Dintr-un calcul simplu reiese faptul ca in 2009 au fost circa 5,68 milioane autoturisme cu RCA. Numarul este insa mai mare decat tot parcul auto din Romania pe 2009, care a fost de 5,32 milioane vehicule, potrivit datelor de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Dintre acestea doar 4,23 milioane sunt automobile, restul fiind mopede, motociclete si tractoare.

Cum a fost posibil ca numarul de RCA-uri vandute de firmele de asigurari in 2009 sa fie mai mare decat tot parcul auto?

Reprezentanti din companiile de asigurari au explicat ca, de exemplu, la vanzarea unor autoturisme, noul proprietar incheie un RCA chiar daca vecha polita RCA nu este inca expirata si astfel, un timp, o masina figureaza ca asigurata cu doua polite RCA.

Conform CSA, in 2010 tarifele de prima pentru RCA notificate de catre societatile de asigurare au crescut, comparativ cu 2009, in medie cu 15%.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare au obligatia de a aplica sistemul bonus-malus la tarifele de prima pe care le-au stabilit. Sistemul bonus-malus presupune acordarea unor reduceri de prima, in situatia in care asiguratul nu a inregistrat daune, sau aplicarea unor majorari asupra primei de asigurare, in situatia in care asiguratul a inregistrat daune.