Ce e de facut in caz de dauna? | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Ce e de facut in caz de dauna?

Ce faci in caz de dauna

In cazul accidentelor cu vatamari de persoane sau cu victime, urmati cat se poate de exact prevederile codului rutier (daca nu ati citit deja aceste prevederi va sfatuiesc sa o faceti acum). Abia dupa ce ati indeplinit toate obligatiile prevazute de lege, indreptati-va atentia si spre cele necesare despagubirii pe casco a automobilului dvs., asa cum sunt prevazute in continuare

In cazul accidentelor fara vatamari de persoane si fara victime, pasii de urmat sunt (de preferat in acesta ordine):
1. sunati agentul/ brokerul, descrietii situatia (dauna) si intrebati-l ce sa faceti;
2. pastrati-va calmul si evitati sa va certati cu celelalte persoane implicate;
3. eliberati drumul (mutati masina in afara sau pe marginea carosabilului);
4. notati-va: numele celorlalte persoane implicate (si eventual al martorilor, daca situatia o cere), numerele de inmatriculare ale masinilor implicate, detalii sumare despre alte auto implicate (marca, culoare), adresa unde s-a produs/ constatat dauna (piata, strada si nr. imobilului in dreptul caruia s-a petrecut evenimentul, drumul si km in cazul drumurilor din afara localitatilor);
5. prezentati-va imediat(cat mai repede posibil) la sectia de politie in raza careia s-a produs evenimentul, stabilita astfel:
- pentru cazurile de avarii, la sectia de politie accidente usoare a municipiului sau sectorului (unde o astfel de sectie exista) sau la sectia de politie normala pentru localitatile mai mici;
- pentru cazurile de furt, la sectia de politie normala, indiferent de tipul localitatii.

6. asigurati-va paza masinii si transportul ei in service (daca e cazul). Nu uitati sa cereti factura fiscala sau bon fiscal stampilat (multe asigurari casco despagubesc aceste cheltuieli).
Este bina sa aveti la dvs.: cartea de identitate a dvs.(original), permisul de conducere (original), talonul masinii (original + copie), asigurarea RCA (original + copie), asigurarea casco (doar copie), chitanta pt Rovinieta (original).
Nu va speriati de politisti, dar nici nu va certati cu ei! Prevederea referitoare la prezentarea imediata la politie este inscrisa in lege si nerespectarea ei se sanctioneaza cu puncte, amenda si suspendarea permisului pentru 30 zile. Majoritatea politistilor va vor sanctiona exemplar daca faceti scandal in sectia de politie, asa ca pastrati-va calmul si veti putea scapa mai usor.
Ce acte trebuie sa primiti de la politisti:
- in caz de accident in trafic sau static, dar cu autor cunoscut: un exemplar din procesul verbal; plus, in caz ca sunteti nevinovat: copie dupa asigurarea si talonul auto vinovat.
- in caz de avarie constatata in parcare sau cu autor necunoscut: autorizatie de reparatie si anexa 2 (o scrisoare catre asigurator); anexa 2 poate lipsi, daca politistul scrie continutul ei pe verso-ul autorizatiei de reparatie si stampileaza si pe verso.
- in caz de furt solicitati o hartiuta care sa indice inregistrarea plangerii dvs. (ajunge o tidula cu stampila si numarul de inregistrare). Sectiile de politie vor elibera destul de greu aceasta hartie, dar au acesta obligatie legala, asa ca daca insistati o veti obtine. Este foarte utila pentru a demonstra asiguratorului ca ati efectuat demersurile necesare pentru prinderea faptasului si eventuala recuperare a pagubelor.
Cereti sa se inscrie atent toate daunele constatate pe auto (cele care se vad).

7. prezentati-va cat mai repede posibil la departamentul constatari al asiguratorului sau, daca nu este posibil, luati legatura cu asiguratorul (telefon/ fax/ email). Termenul limita este prevazut in polita: 24/ 48/ 72 ore de la eveniment. Atentie! In cazul depasirii acestui termen, asiguratorul poate refuza despagubirea.
Este bina sa aveti la dvs.: cartea de identitate a dvs.(original), permisul de conducere (original), talonul masinii (original), cartea de identitate a masinii (cel putin copie), asigurarea RCA (original), asigurarea casco (original, impreuna cu dovezile de plata a ratelor), actele obtinute de la politie (original), delegatie de la firma proprietara a masinii (pentru masinile de firma) sau imputernicire notariala de la proprietarul persoana fizica. La asigurator trebuie sa se prezinte soferul auto asigurat casco ce a fost implicat in eveniment, insotit de proprietar (sau cu delegatie/ imputernicire)
Ce trebuie sa primiti de la asigurator:
- deviz constatator in care se inscriu componentele de reparat/ inlocuit, parafa si semnatura agentului constatator, lista service-urilor agreate.

8. mergeti la un service auto (preferabil, unul dintre cele agreate) pentru a programa reparatia auto.

9. efectuati reparatia
10. completati dosarul de despagubire cu documentele solicitate de asigurator
11. recuperati-va masina reparata
12. daca este cazul, recuperati-va banii de la asigurator

In caz de furt partial, despagubirea se va putea face doar dupa ce primiti de la politie o scrisoare in care se indica negasirea faptasilor (scrisoarea se primeste in termen de aprox 2 - 5 saptamani de la depunerea plangerii)

Cazurile de avarie totala si furt total vor fi dezbatute separat in celelate articole.