Comisia Europeana: Producatorii auto nu mai au voie sa ceara repararea masinilor aflate in garantie doar in service-urile pe care le agreeaza

accident auto

Producatorii auto nu vor mai putea sa ceara clientilor sa-si repare masinile avariate in perioada de garantie doar in retelele de service agreate, potrivit unor modificari realizate de Comisia Europeana (CE) in legislatia europeana privitoare la acordurile dintre constructorii de automobile si dealerii autorizati, informeaza Mediafax.

"Noul cadru legislativ va aduce beneficii tangibile populatiei prin reducerea cheltuielilor cu reparatiile si intretinerea, care au o pondere importanta in cheltuielile cerute de o masina pe perioada duratei de folosinta. Noul cadru legal va diminua, de asemenea, cheltuielile de distributie, inlaturand regulile restrictive", a declarat Vicepresedintele CE si Comisarul pentru Concurenta, Joaquin ALMUNIA.

Noile reguli au intrat in vigoare la inceputul lunii iunie, iar implementarea lor se va face progresiv, Comisia prevazand o perioada de tranzitie de trei ani pentru a permite adaptarea concesionarilor.
Reforma faciliteaza accesul centrelor de reparatii la piesele de schimb ale altor marci. Marele avantaj este faptul ca producatorii auto nu vor mai putea impune acordarea si mentinerea garantiei de apelarea la serviciile centrelor de reparare autorizate. Totusi, ei pot solicita ca reparatiile acoperite de garantie sa fie facute in service-urile autorizate, potrivit aceleiasi surse.

Aceasta modificare poate avea un impact substantial asupra industriei de asigurari auto din Romania care deja se confrunta cu cheltuieli mari din cauza daunalitatii. Asadar, eliminarea acestei conditionari, de a repara autovehiculul intr-un service autorizat de producator pentru a mentine garantia, poate determina cel putin o parte din asigurati care detin masini noi sa apeleze la serviciile altor service-uri decat cele de reprezentanta.