Cristian CONSTANTINESCU: Scenariul optimist pentru 2011 este o scadere cu 5% a business-ului

"Evolutiile pe piata raspunderii civile auto, unde numarul de polite pe intreg anul va consemna o reducere, peste care se suprapune o scadere a tarifelor cu 20%, vor avea un impact negativ asupra volumului total de subscrieri la sfarsitul anului. Astfel, scenariul meu optimist este o reducere cu 5% a business-ului asiguratorilor", a declarat Cristian CONSTANTINESCU, Presedintele UNSAR, in cadrul editiei 2011 a XPRIMM Annual Forecast Meeting.

"Discutam de o piata care de sase ani pierde, si pierde din ce in ce mai mult - vorbim de sute de milioane de euro aport la capital in ultimii trei ani, numai in 2009 aportul fiind de 330 mil. EUR. Se pare ca, pentru actionarii societatilor prezente in Romania, banii nu sunt nici putini si nici scumpi. In 2011 ar trebui sa se vada, in opinia mea, si niste companii care dispar de pe piata - si nu neaparat din randul celor care nu conteaza atat de mult din punct de vedere al cotei de piata", a avertizat Cristian CONSTANTINESCU.

De asemenea, a continuat acesta, "ma indoiesc ca vom vedea prea multe societati care sa termine anul 2010 pe profit. Mai mult, cifrele auditate nu vor arata situatia reala, an de an este evidenta subestimarea nivelului rezervelor. Tentatia este mare, pentru ca macar subevaluarea rezervelor conduce in mod fals la o nevoie de capital mai redusa".

"Lupta pentru cota de piata nu a insemnat nimic altceva decat subscriere pe cash flow, care este viabila pe perioade scurte, dar numai in conditiile in care piata sau asiguratorul respectiv are afaceri in crestere. In momentul in care cresterea este zero sau negativa, cum este acum, consecintele acestei subscrieri pe cash flow se vor vedea foarte clar", a incheiat Presedintele UNSAR.