CSA: Piata romaneasca de asigurari este stabila | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

CSA: Piata romaneasca de asigurari este stabila

CSA

Companiile de asigurari din Romania nu se confrunta cu probleme majore, a anuntat astazi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor rezultatul monitorizarii activitatii si a situatiilor financiare ale asiguratorilor, in baza raportarilor facute de acestia. Astfel, in pofida scaderii primelor brute subscrise, asiguratorii au reusit sa mentina rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009 si dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati.

"In ceea ce priveste activitatea de asigurari obligatorii RCA, rezervele de daune avizate, dar si cele de daune neavizate inregistreaza cresteri de peste 20%, fapt observat de altfel si in anii anteriori. In crestere sunt si despagubirile totale platite de catre asiguratori, chiar daca se observa o usoara tendinta de scadere a numarului de daune raportate de pagubitii RCA", a precizat CSA.

Daca ne referim la activitatea de subscriere a riscurilor de catastrofe naturale, retinerea proprie a companiilor autorizate pe acest segment, din valoarea totala a raspunderilor asumate, este de 5%, restul de 95% reprezentand cedari in reasigurare. Una dintre principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o companie pentru autorizatia de practicare pe clasa riscurilor de catastrofe naturale este cedarea in reasigurare a riscurilor.

In concluzie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor apreciaza ca piata de asigurari este "stabila financiar si datele disponibile in prezent nu indica semne de ingrijorare cu privire la evolutia acesteia".

"In nici o situatie, asiguratii si pagubitii de raspundere civila nu vor avea de suferit, intrucat CSA nu va ezita sa ia masuri in cazul in care societatile intampina dificultati in plata despagubirilor. De asemenea, CSA are la dispozitie suficiente parghii de interventie pentru a preveni o eventuala deteriorare a stabilitatii financiare a pietei, inclusiv aceea de a solicita majorari de capital. Daca avem in vedere valoarea majorarilor de capital aprobate la societatile de asigurare in 2010, de circa 80 mil. EUR, in conditii economice nefavorabile, apreciem ca actionarii acestora sunt dispusi sa isi sustina in continuare investitiile pe piata romaneasca.