Marius BULUGEA: S-a amanat aplicarea amenzii, dar nu si obligativitatea incheierii asigurarii de locuinta | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Marius BULUGEA: S-a amanat aplicarea amenzii, dar nu si obligativitatea incheierii asigurarii de locuinta

Casa in flacari

Comunicatul remis recent de catre Ministerul Administratiei si Internelor referitor la decalarea termenului limita pentru incheierea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor nu are nici un temei legal, a precizat Marius BULUGEA, Director General PAID, in cadrul emisiunii "Ora de Risc", difuzata ieri la RFI. Mai mult, "a fost amanat doar termenul de aplicare a amenzilor pentru cei care nu si-au cumparat aceasta polita si nicidecum obligativitatea incheierii acesteia conform Legii 268/2008", a subliniat oficialul PAID.

Reamintim ca, potrivit prevederilor initiale, cei care nu isi incheiau o polita PAD pana pe 15 ianuarie a.c. erau pasibili de o amenda data de catre primari de pana la 500 lei, termen care a fost decalat pentru data de 15 iulie a.c., atunci cand se implineste un an de la intrarea in vigoare a Legii AOL.

Directorul General al PAID a mai precizat ca cei care au deja o asigurare facultativa care acopera riscurile cuprinse in polita PAD trebuie sa isi faca si asigurarea obligatorie, la expirarea celei facultative, "aceasta fiind interpretarea oficiala a PAID-ului in conformitate cu prevederile din Norma nr. 5/2009 elaborata de CSA in acest sens".

Mai multe societati de profil (inclusiv cele membre PAID) au lansat recent produse de asigurare facultative de locuinte care cuprind si riscurile incluse in polita PAD, pretul acestora apropiindu-se de cel al asigurarii obligatorii (20 EUR). "In aceste conditii, PAID este practic obligat sa intre intr-o competitie cu ceilalti asiguratori pentru un produs similar, avand ca rezultat o scadere drastica a vanzarilor PAID, pentru ca acesta din urma nu poate modifica tarifele si nici conditiile de asigurare din polita, acestea fiind reglementate prin lege", mentioneaza Marius BULUGEA.

"O asigurare facultativa nu o poate substitui pe cea obligatorie. Politele facultative contin de cele mai multe ori clauze contractuale diverse, fransize si apar mai multe intrebari legate de modalitatea de despagubire in cazul daunelor. In schimb, asigurarea obligatorie este garantata prin lege, la fel ca si despagubirile in cazul producerii riscurilor asigurate", afirma Marius BULUGEA.

Totodata, "asiguratorii subscriu pe principiul selectiei, in baza unor harti de risc si nu vor incheia niciodata polite in zonele expuse, spre deosebire de PAID care este obligat sa subscrie aceste asigurari in toata tara. Sistemul de asigurari obligatorii a fost gandit pentru un numar de 8,3 milioane de locuinte, iar scaderea bazei de asigurare prezinta riscul de blocare a intregului sistem pentru ca nu vom mai putea onora obligatiile asumate", atentioneaza Directorul General al PAID.