Noi falimente in 2011? | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Noi falimente in 2011?

bani, balanta, calcul

"In anul 2011 numarul falimentelor din piata de asigurari din Romania ar putea creste cu inca patru sau cinci societati", a declarat Cristian CONSTANTINESCU, Presedinte UNSAR, cu prilejul unui seminar desfasurat la finalul saptamanii trecute la Sinaia.

Potrivit acestuia, in pericol de a falimenta sunt companiile de asigurare care au practicat in ultimii ani politici agresive de castigare de cota de piata prin subtarifare a riscurilor preluate.

"Strategia aceasta functioneaza pe termen scurt in conditii de majorare a volumului de business, dar in cazul in care acesta se reduce, pot aparea probleme. In urma cu multi ani de zile, actionarul companiei pe care o conduceam (ALLIANZ-TIRIAC), mi-a cerut solutii pentru majorarea cotei de piata, si la un calcul simplu ar fi insemnat atunci o pierdere de circa 23 mil. EUR", a continuat Presedintele UNSAR.

Totodata, potrivit lui Cristian CONSTANTINESCU, asiguratorii romani nu sunt pregatiti pentru a face fata, din punct de vedere financiar efectelor unui cutremur devastator, similiar celui produs in anul 1977, invocand in acest sens lipsa contractelor de reasigurare.

"Gradul de reasigurare pe segmentul de asigurari property este extrem de redus. Multe companii de asigurare nu cedeaza riscurile preluate societatilor de reasigurare intrucat sunt foarte costisitoare", a comentat Cristian CONSTANTINESCU.

Totodata, sunt foarte putine companiile de asigurare care au investit in sisteme IT de rezerva care permit continuarea activitatii in cazul unui dezastru natural: Recovery Disaster Plan este obligatoriu conform Legii nr. 18/2009 si costa foarte mult. De exemplu, ALLIANZ-TIRIAC a alocat circa 3 mil. EUR in sistemul de back-up si recuperare in caz de dezastru. Acest sistem este amplasat intr-o locatie din Brasov si, in cazul unui cutremur sau al unui alt eveniment catastrofic, ALLIANZ-TIRIAC isi va putea continua activitatea fara prea multe probleme", a precizat Presedintele UNSAR.