Subscrieri de 1 mld. USD pentru asiguratorii din Kazakhstan in 2010 | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

Subscrieri de 1 mld. USD pentru asiguratorii din Kazakhstan in 2010

Societatile de asigurare din Kazakhstan au inregistrat in anul

precedent un volum de prime brute subscrise in valoare de circa 1 mld.

USD, in crestere cu 24% comparativ cu anul precedent, a precizat Alina

ALDAMBERGEN, Vicepresedinte, Agentia pentru Supravegherea Asigurarilor

din Kazakhstan, in deschiderea lucrarilor Conferintei Internationale

"Insurance in Central Asia", care se desfasoara in perioada 3-4 martie

la Alma-Ata. Aceasta evolutie vine dupa doi de scaderi consecutive,

respectiv de 9% in 2008 si de 15% in 2009, potrivit datelor oficiale.

"Asigurarile merg in tandem cu evolutia economiei nationale. In 2010, PIB-ul a inregistrat o crestere de 7%, iar inflatia a coborat pana la nivelul de 8%", a subliniat oficialul citat. In acest context, anul 2010 se caracterizeaza prin evolutia subscrierilor, cresterea capitalizarii companiilor si a stabilitatii financiare. Astfel, segmentul de asigurare marcheaza cea mai semnificativa crestere de pe piata financiara, activele societatilor de profil atingand 3% din total.

Cresterea din 2010 se datoreaza, de asemenea, "politelor incheiate in baza obligativitatii asigurarii salariatilor in caz de accidente, precum si asigurarilor de rapundere profesionala", a adaugat Alina ALDAMBERGEN.

Totusi, trebuie sa mentionam ca segmentul de profil din Kazakhstan este inca la inceput de drum, astfel ca "ponderea acestuia in PIB este de doar 0,7%, iar densitatea asigurarilor a atins aproximativ 60 USD in 2010".

Pentru anul viitor, autoritatea de supraveghere intentioneaza introducerea sistemului financiar islamic, prin aplicarea principiilor asigurarii Takaful, o reforma in domeniul pensiilor private precum si impulsionarea segmentului de asigurari de viata. Drept urmare, "estimez o evolutie pozitiva a subscrierilor in 2011, cuprinsa intre 15-20%", a concluzionat Vicepresedintele autoritatii de supraveghere.