UNSAR si Junior Achievement Romania lanseaza "Asigura-ti succesul!", un program de educatie financiara pentru 6.000 de tineri | Asigurare casco , asigurari casco, calculator casco

UNSAR si Junior Achievement Romania lanseaza "Asigura-ti succesul!", un program de educatie financiara pentru 6.000 de tineri

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) lanseaza cu sprijinul organizatiei Junior Achievement Romania programul de educatie financiara "Asigura-ti succesul!", dedicat elevilor de gimnaziu si liceu. Programul educational este conceput pentru tinerii cu varste intre 12 si 18 ani si faciliteaza intelegerea mecanismelor de gestionare a finantelor personale, si in mod special a produselor de asigurare.

In premiera, la initiativa companiilor membre UNSAR, 54 de scoli si 97 de licee vor beneficia, in perioada februarie - iunie 2011, de activitati educative in domeniul asigurarilor generale si al celor de viata.

"Acest program educational, derulat impreuna cu Junior Achievement Romania, este o componenta importanta a strategiei de comunicare a UNSAR. Organizatia profesionala a pietei de asigurari a initiat un demers educativ pe termen lung, ale carui rezultate vor ajuta la cresterea gradului de informare si de educare pentru actualii si viitorii clienti ai acestei industrii. Cu sprijinul companiilor membre, UNSAR va continua sa se implice in astfel de actiuni, care vizeaza dezvoltarea pietei de asigurari si sustin cresterea transparentei acesteia", a declarat Florentina ALMAJANU, Director General al UNSAR.

Astfel, prin activitati interactive de invatare, realizate cu ajutorul unui kit educativ pentru profesori si elevi, disponibil in format tiparit si on-line, tinerii vor insusi notiuni de baza privind produsele de asigurare si optiunile oferite de acestea. Programul contine cinci module educative pentru grupele de varsta 12-15 si 15-18 ani.

Modulul "Puterea economisirii", dedicat atat elevilor de gimnaziu, cat si celor de liceu, este o incursiune in domeniul planificarii financiare care ofera principiile de baza in stabilirea bugetului personal si al familiei.

Modulele "Asumarea riscurilor" si "Riscul si asigurarile" prezinta elevilor din clasele VII si VIII notiunile de baza cu privire la reducerea consecintelor financiare ale riscurilor cu ajutorul produselor de asigurare, precum si o introducere in domeniul asigurarilor, detaliind tipurile de produse, terminologia si descrierea domeniului de activitate.

In acelasi timp, liceenii din clasele X si XI vor afla informatii despre beneficiile pe care le ofera asigurarile ca instrument de protectie, economisire si investitii pe termen lung. Activitatile educative dedicate sunt urmatoarele: "Strategia de viata. Asigurari, Economii, Investitii" si "Investitii. Beneficii si Riscuri".

In cadrul programului vor participa 6.000 de elevi din 117 localitati aflate in 37 de judete ale tarii.

Activitatile educative vor fi sustinute in prima etapa a programului cu sprijinul a 150 de profesori participanti in programele Junior Achievement Romania, urmand ca in etapa a doua acestora sa li se alature si consultantii voluntari ai companiilor membre UNSAR.

Programele de educatie financiara reprezinta o prioritate si o responsabilitate pentru industria de asigurari din Romania, avand in vedere ca sumele cheltuite de romani pentru protectia prin asigurare sunt semnificativ mai reduse comparativ cu celelalte tari europene.

La nivel european exista o preocupare constanta pentru ca tinerii, viitori angajati, antreprenori si consumatori, sa beneficieze de o mai buna intelegere a terminologiei si mecanismelor financiare chiar din perioada scolara.

"Educatia financiara este o problema bidimensionala, care implica intelegerea conceptelor financiare de baza, dar si pricepere si disciplina in folosirea acestor informatii pentru a lua decizii financiare intelepte. Aceste decizii privesc nu numai cheltuirea banilor, economisirea si gestionarea eficienta a unui buget, ci si abilitate in alegerea celor mai bune produse financiare, care acopera o gama larga de nevoi, asa cum sunt si produsele de asigurare", a declarat Daniela STAICU, Marketing Manager al JAR.

Un studiu realizat de organizatia Junior Achievement Young Enterprise in 2010, la care au participat 1.250 de tineri europeni, a aratat ca majoritatea (78%) considera ca au cunostinte reduse, aproape reduse sau deloc in ceea ce priveste managementul finantelor personale. Doar 20% dintre tinerii intervievati considera ca au suficiente cunostinte in ceea ce priveste gestionarea finantelor personale. Cei mai multi participanti la studiu (97%) au aratat ca este foarte important ca tinerii sa invete sa-si gestioneze finantele personale chiar din perioada studiilor, iar parintii si profesorii au fost identificati ca fiind principalii responsabili in acest demers.